Bouwen aan een community vóór oplevering

Om sterke en bloeiende communities te realiseren is het van belang gebruikers en buurtgenoten in een zo vroeg mogelijk stadium te betrekken. Drie voorbeelden van community building vóór oplevering:

1. Organiseer gebruikersparticipatie

Gebruikersparticipatie geeft je inzicht in de behoeften van je toekomstige gebruikers. We bedoelen niet dat je klakkeloos moet opvolgen wat de gebruiker zegt, maar oprechte interesse leidt vaak wel tot nieuwe en verrassende inzichten.

Bijkomend voordeel: gebruikersparticipatie werkt als een springplank. Door oprechte interesse te tonen in je toekomstige gebruikers en verschillende partijen al in een vroeg stadium bij elkaar te brengen, plant je de eerste zaadjes voor een sterke en bloeiende community.

Een leuk voorbeeld van gebruikersparticipatie zijn de Vrijbuiters van Era Contour voor het project Happy Days.

2. Digitale huiskamer

Creëer een digitale huiskamer waar toekomstige gebruikers, buurtgenoten en stakeholders elkaar kunnen ontmoeten. Een community app leent zich hier goed voor.

Zorg ervoor dat deze digitale huiskamer wordt beheerd door een ervaren community manager. Zo’n community manager kan de juiste stakeholders aanhaken, de interactie verhogen en de kwaliteit bewaken.

3. Real life ontmoetingen

Breng toekomstige gebruikers, buurtgenoten en stakeholders in real life bij elkaar tijdens een ‘Meet your Neighbours’ event. Gebruik hiervoor de locatie van een local hero, zo steun je direct een lokale ondernemer.

Eigen ruimte beschikbaar? Vraag aan de leden van de community wie de hapjes, drankjes, etc. kan verzorgen. Wellicht zit er wel een champagneboer of hobbykok tussen.

Check deze video van het Meet your Neighbours event van BPD in Diemen.

Deel dit artikel: